Сиздин ден-соолугуңузга пайдалуу, бир нече ооруларга дары болгон балды тандоо сырларын билесизби? Балды кантип тандоо керек?
Тандоо эрежелери:
Жасалма бал болсо кашыкка ороп, жогору көтөрүңүз. Эгерде чачырап, жайылып, тез агып кетсе анын кошулмасы көп экенин билсеңиз болот. Таза бал акырындык менен агып, жайылбай түшөт.
- Жытты сезиңиз, түсүнө көңүл бурбаңыз. Табигый бал ачык же кара түстө болушу мүмкүн.
- Даамын татып көрүңүз
- Манжаларыңыздын арасына тамызып көрүңүз: ал териге сиңсе бул сапаттуу продукт;
- Шекердүүлүктөн коркпоңуз. Табигый түшүм жыйналгандан кийин 1-2 айда кристаллдашат.
Төмөнкү тажрыйбалар өнүмдүн табигый экендигин аныктоого жардам берет:
- Балды сууга эритип, бир нече тамчы йод же люголь кошуңуз: Эритме көк түскө айланса продукт крахмал же ундан турат;
- Кагазга тамчылатып көрүңүз, жасалма нерсе жайылып кетет;
- Ысык зымды балга батырыңыз табигый бал темирге жабышпайт.
Балды кантип сактоо керек:
- Бал сактоо үчүн эң жакшы жер күн нурунан корголгон шкаф болот. Өтө жогору жана төмөн температура балдын курамын жана консистенциясын бузушу мүмкүн.
- Бал үчүн оптималдуу температура 10дон 20 ° Сге чейин.
- Узак мөөнөткө сактоо үчүн 5 ° Сден төмөн температура ылайыктуу, анда бал кристаллдашпайт.
- Бал дарылык касиетин 1 жылга гана сактайт. Туура эмес сакталса, пайдалуулугун эрте жоготушу мүмкүн.
- Балды караңгы жерде жана айнек идиште кармаңыз;
- темирде, калайда жана алюминий банкада сактабаңыз — бул кычкылданууга алып келиши мүмкүн;