7-канал. Жаңылыктар — Кыргызстан

Жаңылыктар — Кыргызстан

Сортировка новостей по дате

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • social_icon
  • social_icon
  • social_icon
  • social_icon

Сабиздин пайдасы, зыяны, түрлөрү жана тандоо ыкмалары тууралуу

5317

Сабиздин пайдасы

Сабиз көрүү, жүрөк, мээ, сөөктөрдү жана нерв системасын колдойт. Сабиздин курамындагы пайдалуу заттар жүрөк ооруларынан, рактан сактайт жана сөөктөрдү бекемдейт.

  • Булчуңдар үчүн — Сабиз майы булчуң ооруларын басуу үчүн массажда колдонулат.
  • Жүрөк жана кан тамырлар үчүн — Сабиз жүрөктүн ишемиялык оорусунун пайда болуу коркунучун 32% га төмөндөтөт. Тамыры бар жашылчаны жегенде аялдарда жүрөк пристубу коркунучу азаят. Сабиз лимфа системасын дүүлүктүрүп, кан тамырларды чыңдайт.
  • Нерв үчүн — Сабиздин экстракты эс тутумду жана мээнин иштешин жакшыртат.
  • Көздөр үчүн — Сабиздин курамындагы А провитамини көрүүнү жакшыртат. Сабиз макулярдык деградациядан сактайт. Сабиз аялдарда глаукома оорусун 64% га төмөндөтөт. Ал үчүн жашылчаны жумасына 2 жолу жеш керек. Сабиздин курамындагы лютеин катаракта оорусун азайтат.
  • Өпкө үчүн — Сабиздин курамындагы С витамини 40 жаштан жогорку адамдардын  өпкө оорусун дарылоого жардам берет.
  • Ашказан-ичеги тракты үчүн — Кытайдын салттуу медицинасында сабиздин данегинин майы дизентерия, гепатит, колит, энтерит жана курттарга каршы күрөшүп, боордун жана өттүн абалын жакшыртары далилденген. Сабиздин экстракты боорду айлана-чөйрөнүн химиялык заттарынын уулуу таасиринен сактайт. Сабизди дайыма ичүү ашказандагы жаралардын жана тамак сиңирбөөнүн пайда болушуна жол бербейт.
  • Бөйрөк үчүн — Сабиз ширеси бөйрөктөгү таштарды эритет.
  • Тери үчүн — Бета-каротин терини күндүн бузулушунан сактайт. Каротиноиддер терини ден-соолукка пайдалуу кылат.
  • Иммунитет үчүн — Сабизди жумасына 1 жолудан көп жеген тамеки чеккендердин өпкө рагына чалдыгуу коркунучу төмөн. Бета-каротин жоон ичеги рагынын өнүгүшүн токтотуп, лейкемия клеткаларын басаңдатат. Англиядагы жана Даниядагы Ньюкасл университетинин изилдөөчүлөр тобу табигый пестицид фалкаринол рак оорусунун пайда болуу тобокелдигин 33,3% га азайтканын аныкташты.

Сабиздин зыяндуулугу жана каршы көрсөткүчтөрү

  • лактация мезгили… Бета каротин жана сабиздин даамы эне сүтүнө өтөт. Сабизди ашыкча ичүү ымыркайдын терисинин убактылуу түсүнө алып келет;
  • күнгө сезгичтик;
  • Кант диабети… Сабиздин курамында кызылчадан башка жашылчаларга караганда кант көп.
  • аллергия жана жеке чыдамсыздык… Сабизге аллергиянын белгилери жеңилден катууга чейин: ооз жана тамактын кычышуусу, ооздун шишиши, уюк, дем алуунун начарлашы, тери шишип, жөтөлүү, чүчкүрүү жана мурундан суу агуу. Анафилактикалык шок пайда болушу мүмкүн.

Сабизди узак убакытка чейин ичүү чоң кишилердин терисинин саргайышына алып келиши мүмкүн.

Сабизди кантип тандоо керек

Сабизди тандоодо анын сырткы көрүнүшүнө көңүл буруңуз:

  1. Жаңы сабиздин сырты жылмакай бекем болушу керек.
  2. Ачык саргылт түс каротиндин курамынын жогору экендигин көрсөтөт.
  3. Начар сугарылган талааларда өстүрүлгөн сабиздин түсү жок болуп жатат.

Сабизди кантип сактоо керек

Эң жакшы сактоочу жер бул жер төлө. Эгер сизде жок болсо, сабизди муздаткычтын жашылча бөлүгүндө желим баштыкка салып же кагаз сүлгүгө ороп сактаңыз. Жарактуулук мөөнөтү 2 жума.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

5318