7-канал. Жаңылыктар — Кыргызстан

Жаңылыктар — Кыргызстан

Сортировка новостей по дате

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • social_icon
  • social_icon
  • social_icon
  • social_icon

Балдын ден-соолукка канчалык пайдалуу экенин билесизби?

2143

Бал— азыктык, биологиялык жана дарылык жактан баалуу тамак өндүрүмү. Анын негизги составдык бөлүгү (69%) — инверсияланган канттан (глюкоза менен фруктозанын аралашмасы) тургандыктан ал оңой сиңет. Азыктык жана биологиялык жакшы касиеттерине карабастан аны ашыкча колдонууга болбойт.

Ал элдик медицинада, кээ бир учурда эч негизсиз эле кеңири колдонулат. Бирок карындын жана он эки эли ичегинин кээ бир жара ооруларында, жүрөк-кан тамыр системасынын ооруларында врач сунуш кылат, бул учурда оң таасирлер байкалган.

Балдын пайдасы:

  • Балдын курамындагы аминокислоталар организмге сөөк ткандарынын негизги бөлүгү болгон кальцийди эффективдүү сиңирүүгө жардам берет. Кальций морттук сөөктөрдү алдын алат жана аларды стресске туруктуу кылат.
  • Бал диабетти дарылоого оң таасирин тийгизет. Шекерди анын ордуна алмаштырып, оорунун пайда болуу коркунучун азайта аласыз.
  • Балдын курамындагы С витамини жүрөктүн ишемиялык оорусунун коркунучун төмөндөтөт.
  • Табигый балды үзгүлтүксүз колдонуу кан басымын нормалдаштырып, холестериндин деңгээлин төмөндөтүп, кан тамырларда тромбдордун пайда болушунан сактайт.
  • Балга бай антиоксиданттар антидепрессант жана антиконвульсант таасирин тийгизет. Алар борбордук нерв системасынын ишин нормалдаштырат, эс тутумду жана концентрацияны жакшыртат.
  • Аарылардын балы көрүү көйгөйлөрүнө дары катары колдонулат. Көздү бал менен жуу көздүн катаракта өсүшүн жайлатат.
  • Аарынын балы көздүн ооруларын дарылайт: конъюнктивит, блефарит, кератит жана көздүн чел кабыгындагы жаракат. Балдын жергиликтүү колдонулушу көздүн термикалык жана химиялык күйүктөрүн айыктырат, кызарууну, шишикти басат жана бактерияларды жок кылат.
  • Аарынын табигый балы — табигый жөтөлгө каршы дары. Жөтөл жогорку дем алуу жолдорундагы вирустардан жана инфекциялардан улам пайда болот. Балдын курамындагы антиоксиданттар жөтөлдүн себептерин жоюп, өпкөнү тазалайт.
  • Бал астма жана бронхит белгилерин жеңилдетет. Ал үчүн балды аз өлчөмдө жеш керек.
  • Балдын колдонулушунун дагы бир багыты — ооз көңдөйүнүн ооруларын дарылоо. Бал стоматит, галитоз жана сагыз ооруларынын белгилерин кетирет. Ал бляшек, ооз жарасы жана гингивиттен арылтуу үчүн колдонулат.
  • Ич өткөктүн белгилерин азайтуучу табигый жана коопсуз дары-бул бал. Бул организмдеги калий жана суу кампаларын толтурат.
  • Бал ашказандагы кислотанын кызыл өңгөчкө түшүп кетишин азайтып, сезгенүүнү, кислота рефлюксин жана күйүктү жаратат.
  • Аарынын балы ичеги-карындагы вирустарды өлтүрүп, гастроэнтериттин пайда болушунун алдын алат.
  • Балдын колдонулушу уйку безин коргоп, кандагы шекердин 3,5 ммоль / л ден төмөн түшүп кетишинен сактайт.
  • Бал гормондун деңгээлин нормалдаштыруу аркылуу баланы боюна бүтүрүүгө жакшы таасир этет. Бал эркектер үчүн пайдалуу, анткени тестостерон менен гормондордун көбөйүшүн көбөйтүү менен көбөйүү функциясын калыбына келтирет.
  • Бал тамеки тартуудан келип чыккан репродуктивдик ууланууну жок кылат.
  • Жараны жана күйүктү дарылоодо бал дары менен кошо колдонулат. Артыкчылыгы анын анчалык деле терс таасирлерине ээ эмес.
  • Бал жараларды айыктырат жана теринин клеткаларынын жаңылануусун тездетет.
  • Бал безетки менен күрөшүүгө жардам берет. Ал тешикчелерде өскөн бактерияларды өлтүрүп, сезгенүүнү пайда кылат, ошондой эле бактериялардын азык-түлүгү болгон ашыкча майларды кетирип, тешикчелерди жаап салат.
  • Памперсти жана нымдуу аарчынды көп колдонуудан келип чыккан псориаз, экзема жана дерматитти дарылоодо табигый балды колдонуу сунушталат.

Балдын зыяндуулугу жана каршы көрсөткүчтөрү:

Балдын организм үчүн пайдалуу экендигине карабастан, аны колдонуудан алыс болуңуз:

  • 1 жашка чейинки жаңы төрөлгөн ымыркайлар;
  • балга аллергиясы бар адамдар.

Жаш балдардын балды колдонушу ботулизмди — тамактан ууланууну пайда кылышы мүмкүн.

Балдын зыяны аны ашыкча колдонуудан келип чыгышы мүмкүн. Ал суусуздануу, глюкозанын көбөйүшү жана тамак-аштан уулануу түрүндө көрүнөт.

Дарылык касиеттери

  • Көпкө чейин уктай албайсыз — уктаардан 30-40 мүнөт мурун, 1 стакан жылуу сүттү же 1 аш кашык бал кошулган сууну ичип алыңыз.
  • Табигый бал-ромашканы чайкоо менен былжырлуу челдин сезгениши басылат. (Ооз көңдөйүнүн оорулары үчүн)
  • Жүрөк-кан тамыр оорулары үчүн колдонсоңуз болот.

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

2144